Bergama Gri Granit
Granit; sert kristal yapılı minerallerden meydana gelen taneli görünüşlü magmatik derinlik kütlesidir. Plüton içindeki tanecikler gözle görülebilir büyüklüktedir. Esas mineralleri feldspatin ortoklas, az miktarda plajioklas ve kuvarstır. Genellikle açık renklidir. İçindeki feldspatların ve minerallerin miktarına göre Bergama gri granit bulunur.
Aşınmaya, basınca, darbeye karşı dayanıklı, güzel renge sahip cila kabul eden yapısıyla yollarda parke ve bordür taşı, yapılarda yapı taşı olarak kullanılır. Atmosfer tesirlerine ve ayrışmaya karşı dirençlidir. Yeryüzünde çok yaygın olarak bulunur ve yeryüzünün temelini teşekkül ettirdiği kabul edilir. Doğada dayk, silis, batolitler halinde bulunabilir. Günümüzde daha çok parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda kaplama taşı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde granit ocakları bulunmaktadır, iç ve dış yapılarda kullanılır. Bergama gri granitbirim hacim ağırlığı 2,66 gr/cm3, basınç dayanımı 945 kgf/ cm2, eğilme direnci 152 kgf/ cm2, su emme oranı %0,30 dur. Gri granitlerin; Aksaray Sipahi, Aksaray Yaylak, Azul Bahia, Azul Platino, Bergama Gri, Hisar Yaylak, Rosa Beta gibi alt kategorileri vardır. Pembe, bej, sarı, beyaz, kırmızı, yeşil, kahverengi, füme/siyah renkleride vardır. İsteğe bağlı olarak 2lik, 3lük, 4lük ebatlarda ham, cilalı ve yakılmış olarak üretim yapılır. Gri granit taş modelleri hazır mutfaklarda ve evlerin balkonlarında kullanılır. Yeni yapılan binaların iç dekorasyonunda açık renginden dolayı çok tercih edilmektedir. Cilalı çeşitleri mutfak, merdiven basamağı, sahanlık gibi alanlarda tercih edilir. Kumlu granitler leke tutmadığı için genellikle döşeme amaçlı kullanılır.
Bergama gri granit adıyla dünyaya ün salmış olan granitimiz Bergama Kozak yaylasından çıkarıldıktan sonra başta Bergama olmak üzere çeşitli illerimizde işlenir. Estetik duruşu, sağlamlığı nedeniyle bir çok alanda tercih edilir.