Bazalt küptaş

Yeraltı kaynakları bakımından çok zengin olan ülkemizde çıkartılan önemli bir volkanik taş çeşiti de bazalttır. Özellikle İzmir-Aliağa ve Ankara-Beypazarı ocaklarında , çok önemli miktarda bazalt çıkartılmaktadır. Bol olarak bulunması , uygun fiyatlı olması nedeniyle , bazalt hemen her türlü yapılarda yaygın olarak kullanılabilmektedir. Bazalt son derece dayanıklı ve uzun ömürlü bir taştır. İklim koşullarından , basınçtan etkilenmeyen özelliğiyle çok tercih edilir. Kırılarak elde edilen küpler şeklindeki haline bazalt küp taş adı verilir. Yollarda , kaldırımlarda ya da duvarlarda kullanılan çeşidi budur.
Bazalt koyu füme ve siyah tonlarında bulunan bir taştır. Bu nedenle de dekoratif amaçla da sıklıkla tercih edilmektedir. Yollarda , kaldırımlarda özellikle granit küptaşlarla birlikte çok sık kullanılır. Parklarda , bahçelerde , meydanlarda ya da yürüyüş yollarında gördüğümüz desen uygulamalarındaki siyah-füme tonlu taşlar bazalttır. Yine estetik görünümü nedeniyle , evlerin iç duvarlarında doğal bir hava oluışturmak amacıyla mimarlar tarafından tercih edilir. Genel olarak
4×6 – 6×8 – 8×10 boyutlarında üretilir ancak farklı kalınlık ve büyüklüklerde de üretimi mevcuttur.
Bazalt küp taş yaygın olarak kırılarak elde edilmektedir. Çok talep görmese de kesme yöntemiyle de üretimi mevcuttur.
Bazalt küp taş , uygulaması çok kolay bir malzemedir. Bu nedenle de kısa zamanda uygulanır ve işçilik maliyetlerinin düşürülmesini sağlar. Ayrıca , yıllarca hiç bozulmadan kalabilmesi de onu ekonomik yapan bir başka özelliğidir. Granitle çok benzer özellikler gösterdiği için , genel olarak birlikte kullanılır. Daha büyük boyutlarda olanları demiryolları , köprüler , limanlar gibi yapılarda kullanılan bazaltın , küptaşlar şeklinde olanları da sağlam ve sağlıklı olmaları nedeniyle , ülkemizde çok rağbet görmektedir. Ankara’da bol miktarda üretimi olduğu için bir diğer adı da Ankara taşıdır.