Bazalt Küp Taşları ve Kullanım Alanları
Bazalt küp taşları her türlü olumsuz hava koşullarına dayanıklıdır. Su emme oranı düşük, basınç oranı yüksektir. Ülkemizde bol miktarda bulunur ve fiyat olarak uygundur.
Bazalt küp taşlarının kullanım rahatlığı, dayanıklılığı, estetik duruşu nedeniyle kullanım alanları gün geçtikçe genişlemektedir. Bu taşlar farklı şekillerde işlenir. İşleme çeşitleri kısaca şu şekilde olur; mucartalı bazalt, patinatolu bazalt, honlu bazalt, cilalı bazalt, tamburlanmış bazalt. Müşterilerin isteğine göre değişik işlem ve ebatlandırma yapılır. Kırma bazalt küp taşı 8 x 10, 6 x 8 ve 4 x 6 ebatları ile granit küp taşı, andezit küp taşı ve diyabaz küp taşı ile birlikte kullanılır. Kendi aralarında iki sınıfa ayrılır, iç ve dış mekanlarda kullanılır. Ankara taşı olarak bilinen küp taşlar; Diyarbakır, Kayseri, İzmir Aliağa, Ankara Beypazarı, Gaziantep illerinde üretimi yapılır. Ülkemizde çıkarılıp işlenmesi ve fiyat olarak uygun olmasından dolayı popülerdir. Taşın doğal ve insana güven veren görünümü her mimari unsurda bolca kullanılmıştır. Şömine, baca, kubbe, çeşme, kemer, sokak, kaldırım, duvar, hatta oda ve salon zemininde kullanılıp yaşam alanlarımıza şıklık kazandırmıştır. 15 x 17, 10 x 20 x 40 gibi ebatlarda kesilerek ( elde patlatma yöntemiyle de yapılır) villa, iş merkezi gibi yaşam alanlarında duvar taşı olarak kullanılır. Kullanım alanlarının büyüklüğüne ve küçüklüğüne bağlı olarak ebatları değiştirilebilir. Farklı renk seçenekleri vardır.
Bazalt ürünler doğal ve sağlam olduğu için koşuluna uygundur, kaynağı boldur ve uzun ömürlüdür. Doğal kırma bazalt küp taş, sulu kesim bazalt bordür, sulu kesim bazalt plaka taş, sulu kesim bazalt yağmur oluğu seçenekleriyle özellikle çevre ve şehir planlamasında kullanılır. Bol miktarda kaynağa sahiptir.